Annonser

Besök det förflutna i Pompeji

Att Pompeji är nåt helt speciellt och unikt tror jag att alla har en känsla för. Men först när man åker dit och ser det med egna ögon förstår man precis hur otroligt det är. Det är med andakt man går runt bland gator och i hus i en spökstad där det en gång funnits en hektisk vardag. Det känns konstigt, läskigt,stort att sätta ner fötterna på samma gatustenar som invånarna gjorde för nästan 2000 år sedan. Kusligt att besöka någons hem, som bevarats otroligt väl, men vars ägare blev utplånade.

Delar av Pompeji med förrädiska Vesuvius i bakgrunden

Pompeji är fantastiskt vackert. Man behöver inte jättemycket fantasi för att föreställa sig hur det kan ha sett ut när staden hade sin storhetstid. Och mycket har vi lärt oss av hur välbevarad staden blev. Till exempel vet vi att även år 79 e.kr. köpte man snabbmat över disk. Bilden nedan visar en affär där man köpte färdiglagad mat över disk, där maträtterna förvarades i kärlen som är gjutna i disken. I ett av hålen hittade man dessutom ”dagskassan”, 3 kilo småmynt.

I murverket som utgör disken förvarades varma maträtter.

I Pompeji kan man välja att gå en guidad tur, vi valde dock att köpa en bok över staden och ströva runt på egen hand. I boken presenteras husen i sin följd utmed gatorna. Om varje objekt beskrivs lite om vad det är för något och vad man ska lägga märke till. Vi tyckte att det var ett utmärkt sätt att se Pompeji, vi kunde stanna extra länge på sådant som fascinerade och hoppa över sådant som vi inte var så intresserade av. Guideboken köpte vi där vi parkerade bilen och fanns på alla tänkbara språk. Boken är dessutom kul att ha när man kommer hem, då man kan påminna sig om vad det är man har fotograferat.

Jag med guideboken i mitten av Pompejis amfiteater

Även om historia och gamla ruiner inte intresserar så gör Pompeji ett starkt intryck. Gipsavgjutningarna på människor som grävts fram vittnar om en fruktansvärd kamp mot den aska som tog de flestas liv. En känd gipsavgjutning av en hund, som gjorde mig så facinerad och intresserad av Pompeji som ung, ligger i en monter och man kan se hur den har kämpat för att ta sig loss från det den bundits vid.

Man kan nästan se deras sista ansiktsuttryck i dessa gipsavgjutningar

Hunden som ingen tänkte på att släppa loss

Den här hunden fick mig att tänka mycket på den hunden 79 e.kr. som inte fick en chans

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: