Annonser

Costa Rica – ett paradis på jorden

Charter i all ära – det är billigt, lätt att koppla av, minimalt med planering. Men att bara köpa flygbiljetter till ett land långt borta utan att boka något mer, det är något utöver det vanliga. Det gjorde jag och min kompis Jonna, för fler år sedan än vi vill erkänna. Resan gick till Costa Rica, Centralamerika, där planen var att lära oss surfa, se en vulkan och njuta av långa orörda stränder. Jag tänkte ge flera olika tips om vad man kan se och göra samt var man kan bo och resa runt, med början i det här inlägget och med fortsättning senare.

Näst intill ensam på stranden, det får man inte på charter

Vi valde att boka den första natten i Costa Rica hemma i Sverige och vi valde att vi inte ville stanna i San Jose, utan tog en buss ut till kusten och staden Jaco vid stillahavskusten, direkt när vi landade. Jaco i sig var inte en inspirerande stad att hänga i, men det var härligt att se havet på en gång och det är en utmärkt utgångspunkt för vidare resande. Vi valde att ta en båt härifrån till staden Montezuma. Det var inte det billigaste alternativet, men eftersom vår resa enbart var 2 veckor valde vi oftast ett lite dyrare alternativ för att spara tid. Båtresan tog ca en timme, medan en buss till Montezuma hade tagit ca 6 timmar.

Från båten mellan Jaco och Montesumas kan man få se Delfiner.

På båten träffade vi en trevlig svensk grabb som skrattade åt att jag hade svårt att få upp min ryggsäck på ryggen själv, och han tyckte att vi skulle följa honom till det hostel han hade bokat på. Eftersom vi inte hade någon aning om var vi skulle bo, hakade vi på honom. Vi tog en taxi till orten Mal Pais, en spännande färd då det knappt finns några asfalterade vägar på Nicoyahalvön.

Hostlet som ”Prillan” tog oss till heter Tranquilo (http://www.tranquilobackpackers.com/) och rekommenderas varmt. En säng i ett dorm kostar runt 10 dollar och då ingår pankakor till frukost. Det bästa med stället är dock stämningen, alla härliga människor som bor där och närheten till havet. Om alla sängar skulle vara bokade när ni kommer dit kan man hyra en hängmatta för en natt, det är mycket spännande! =)

Massor med hängmattor att sova i en natt om det inte finns plats direkt.

Ska man lära sig att surfa ska man göra det på ett sådant här ställe. De flesta som är här är det antingen för surfingen eller för att dyka, eller båda. Det innebär att det finns massor med folk som kan ge tips, ta med dig ut och vet vilken tid på dygnet man bör surfa på. Vi gick till exempel upp vid 5-6 på morgonen för att surfa, får då stod tidvattnet lågt och det blev långa, små vågor, perfekt för nybörjare. Dessutom är ständerna här i stort sett folktomma, vilket gör att man slipper känna sig hindrad och orolig över att krocka med någon.

Jag och Jonna lyckades ta samma våg en gång åtminstone.

På grund av statlig reglering får inget byggas direkt på stranden vilket gör att Costa Ricas stränder är helt oexploaterade. Det är populärt på kvällarna att tända en lägereld på stranden och grilla medans man ser på solnedgången över havet (gäller alltså stillahavskusten).

Solnedgång över stranden direkt nedanför hostlet.

I nästa avsnitt kommer du kunna läsa mer om Montezuma och vad man kan göra där och efter det var man ska åka för att se världens tredje mest aktiva vulkan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: